Jouw huis, mijn huis

Wil je lekker op vakantie maar heb je weinig geld? Dan is Huizenruil misschien wat voor jou. Op deze site bieden ruilers van over de hele wereld hun huis aan in de hoop een geschikt ruilhuis te vinden. Zo ruilen Amerikanen met Kroaten en Nederlanders met Zweden.

 

In de film The Holiday ruilt de Amerikaanse Amanda tijdelijk met de Engelse Iris van huis. Zou je dan ook als Nederlander van huis kunnen ruilen met een Deen? Ja, dat kan. The Holiday is namelijk gebaseerd op de site huizenruil.com, een werkende website waar mensen voor een vakantie hun huis te ruil kunnen aanbieden. De producer van The Holiday liet zich door deze website inspireren. Hoe werkt deze ruilsite en is het wel veilig om met een wildvreemde van huis te ruilen?

Hoe is Huizenruil ontstaan?
Het brein achter Huizenruil is Ed Kushins, hij richtte in 1992 Trading Home International op. Dit deed hij vanwege zijn geloof in huizenruil als comfortabel alternatief voor dure hotels en typische toeristische vakanties. Kushins heeft met zijn huizenruilsite als doel om voortdurend nieuwe huizen van over de hele wereld aan te bieden door gebruik te maken van de meest uitgebreide maar toch gebruiksvriendelijke huizenruilwebsite. De website heeft het voor Kushins mogelijk gemaakt om meer van de wereld te zien, om echt als een lokale inwoner te leven en om levenslange vriendschappen te sluiten.

Trading Home International ging in 1995 online en in 2002 veranderde de naam naar HomeExchange.com. De eerste internationale versie van de huizenruilsite kwam in 2005 online. Deze eer was aan Frankrijk met de site trocmaison.com. Nederland kwam in 2006 aan de beurt, huizenruil.com was geboren. Tevens kwam in dat jaar de film The Holiday uit, wat voor een enorme aandachtsboost zorgde. Als gevolg hiervan ontstond in 2008 de site HomeExchangeGold, een site met luxe huizen. Tegenwoordig zijn er zestien internationale sites.

Hoe werkt Huizenruil?
Om een huizenruiler te worden, moet je je huis, je appartement, of je blokhut aanbieden op de website. Dit doe je door lid te worden van de website. Vervolgens zet je foto’s en video’s van je huis online. Dan rest je nog te zoeken waar je heen zou willen gaan op vakantie. Als je iets leuks hebt gevonden, neem je contact op met de ruiler. Je e-mailt wat heen en weer en maakt afspraken over wanneer je vertrekt.

De site biedt drie opties aan. Je kunt kiezen om tegelijkertijd te ruilen. Dus wanneer jij bijvoorbeeld in het huis van een Australiër verblijft, verblijft de Australiër in dezelfde periode in jouw huis. De tweede optie is om niet tegelijkertijd te ruilen. Jij verblijft bijvoorbeeld in het voorjaar in het Australische huis en de Australiër verblijft in het najaar in jouw huis. Wel moet je als huisaanbieder dan gedurende die tijd zelf een ander onderkomen regelen. De laatste optie is om een ruiler te ontvangen wanneer je zelf thuis bent.

Is dit wel betrouwbaar?
Je huis met een vreemde ruilen is niet zomaar wat. Hoe weet je of het huis waar je naartoe gaat ook echt zo mooi is als op de site en of je eigen huis nog heel is als je weer terugkomt? Corinne Nieman, PR manager van Huizenruil voor Nederland en België, zegt dat dit soort dingen niet voorkomen. “Voor je ruilt heb je veel contact en zie je tevens de huizen, dus deze dingen komen niet voor. Het ruilen is gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen.”

Nieman is zelf een actieve huizenruiler en heeft geen nare ervaringen meegemaakt. “Het zijn allemaal zeer goede vakanties geweest”, vertelt Nieman. Ze is in contact gekomen met Huizenruil door een artikel in de krant. “Ik vond het geweldig, ik heb me ingeschreven en mijn eerste ruil ging gelijk naar New York. Door een ruil met een Noorse jaren later, kwam ik in contact met de organisatie, zij was de Noorse vertegenwoordigster en via haar ben ik ook werkzaam geworden voor de organisatie.”

Hoeveel kost dit?
Het ruilen van huizen kost niets. Het enige wat je moet betalen, zijn de reiskosten, je eten en drinken en eventuele uitstapjes. Waar je wel voor moet betalen, is het lidmaatschap van de website. Voor drie maanden lidmaatschap betaal je €11,95 per maand en voor een jaar lidmaatschap betaal je €7,95 per maand. Voor HomeExchangegold, huizenruil met luxe huizen, betaal je $500 per jaar. “De opbrengsten van de lidmaatschappen dekken de kosten voor de website in zestien verschillende landen, de kosten voor de vertegenwoordigers in deze landen en de kosten van de klantenservice voor de 50.000 leden. In totaal zijn er ongeveer 50 mensen werkzaam bij HomeExchange”, aldus Corinne Nieman. Lukt het je niet om in je eerste jaar een ruil te vinden, dan krijg je het tweede jaar gratis.

Wie zijn die huizenruilers
Wie zijn nou die huizenruilers? Volgens Nieman zijn het over het algemeen hoger opgeleide mensen, zo’n 90% van de 50.000 leden. “Ze zijn positief ingesteld en zijn vaak werkzaam als ondernemer of werkzaam in creatieve vrije beroepen. Een zekere zin van vrijheid en op zoek naar avontuur.” De leeftijden van de huizenruilers verschillen per land. In Nederland, waar ongeveer 2000 huizenruilers zijn, is de grootste groep tussen de 35 en 50 jaar. In Spanje daarentegen zijn het weer veel jongeren.

De Kroatische Nina is anderhalf jaar lid van de site en werkt voor de site als support operator. “Ik heb twee ruilen gemaakt, ik ben in Parijs en Praag geweest. Beide waren geweldige ervaringen en de andere ruilers waren erg gastvrij. De familie uit Parijs en het stel van Praag zijn ook bij mij thuis geweest.”

Nina vertelt dat je als lid van Huizenruil de verantwoordelijkheid neemt om goed voor elkaars huis te zorgen, maar het kan natuurlijk gebeuren dat er af en toe iets stuk gaat. “Een van de dochters van het Parijse gezin maakte per ongeluk een koelkasmagneet stuk. Het gezin bood excuses aan en stelde voor een nieuwe te kopen. Dit was zo’n klein ding, dat was echt niet nodig.”

Nina kan Huizenruil iedereen aanraden. “Het is de beste manier om te reizen. Je hebt gratis accommodatie in een echt huis, het voelt bijna alsof het jouw eigen huis is en je kunt nieuwe vrienden maken aan de andere kant van de wereld.” Nina heeft wel eens gehoord dat leden verliefd werden tijdens een ruil en gingen trouwen. Dit kan Corinne Nieman bevestigen. “Een dochter van ruilers uit Engeland is met een neef van ruilers uit Frankrijk getrouwd.”

Ook de Nederlandse Wendy is erg enthousiast over Huizenruil. Zij verbleef samen met haar vriend in het huis van een gepensioneerd stel in Zuid-Afrika. “We hebben het Krugerpark ontdekt, zijn gaan duiken en walvis-spotten. Nadat we onze vakantie hadden beëindigd, keerden we terug naar ons eigen huis, dat schoner was dan ooit tevoren. Deze ruil was een geweldige ervaring en ik hoop op deze manier nog van vele andere vakanties te genieten!”, laat Wendy in een reactie op de site van Huizenruil weten.

Huizenruil: doen of niet?
Het blijft altijd een gok om je huis met een vreemde te ruilen. Is diegene echt te vertrouwen? Uit de verhalen van Corinne, Nina en Wendy blijkt dat er wel degelijk ruilers zijn die te vertrouwen zijn. Hierdoor hebben zij fijne en goedkope vakanties gehad. Je kunt natuurlijk altijd een buurman inschakelen die je ruilers in de gaten houdt. En als je dan besloten hebt om de gok te nemen, kom je misschien in het ruilland wel je prins op het witte paard tegen. Net als in de film.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *