‘Je slaat als een kerel’

Elke maandagavond ben ik aan het badmintonnen. Ik speel dan een aantal wedstrijden van elk twintig minuten. Het ene potje is uitdagender dan het andere potje. Nu was er laatst een man die, als compliment, tegen me zei: ‘Je slaat als een kerel’. Want hij vond het knap dat uit die ‘dunne armpjes’ toch aardig wat kracht kwam.

Nou is er natuurlijk niks mis met een compliment, maar die zin; ‘Je slaat als een kerel’, bleef toch een tijdje door mijn hoofd spoken. En dat komt vooral door dat laatste woord: ‘kerel’. Dat maakte het in principe een compliment. Terwijl: ‘Je slaat echt hard’, had ook gekund.

Die man zei het met de beste bedoelingen. En ik heb dit wel vaker gehoord. Maar je hoort nooit: ‘Je slaat als een vrouw’. Sterker nog, als je bijvoorbeeld zegt: ‘Je voetbalt als een meisje’, dan wordt dat negen van de tien keer niet als iets positiefs bedoeld.

De opmerking deed me ook denken aan onderstaand filmpje uit 2014 waarin het gaat over dingen ‘als een meisje’ doen.

In het filmpje gaat het vooral over zelfvertrouwen. Vraag je een jong meisje ‘wat rennen als een meisje’ betekent, dan antwoordt ze ‘rennen zo hard als je kan’. Vraag je het een volwassen vrouw voor te doen, dan rent ze heel zwakjes. Er verandert dus iets naarmate je opgroeit.

Volgens maandverbandmerk Always heeft dat te maken met dat iets ‘like a girl’ doen als minderwaardig en vaak als belediging wordt gezien. Dat kan het zelfvertrouwen van jonge meisjes schaden tijdens de puberteit. Always wil dat ‘like a girl’ iets positiefs wordt. Want dat is het nu vaak niet. Ben ik het mee eens.

Het is zo dat bij badminton de mannen, over het algemeen, harder slaan dan de vrouwen. Dat komt ook nou eenmaal omdat mannen meer spieren hebben dan vrouwen. Maar wat is er dan mis met als een vrouw slaan? Waarom moet de toevoeging ‘man’ (of ‘kerel’) in een compliment aan een vrouw? En waarom wordt ‘als een vrouw’ vaak als minder goed gezien? Daar moeten we even van af, vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *