De wind waait, de molen draait

De discussie over of er wel of geen windmolens op de Afsluitdijk komen is al een tijdje gaande. “Op 17 december 2014 hebben de Provinciale Staten van Friesland besloten dat er een windpark van 316 megawatt op het Friese deel van het IJsselmeer komt. Dat zullen ruim 100 windmolens worden, afhankelijk van welk type molen je gebruikt”, laat Jan Arendz, persvoorlichter bij de provincie Fryslân weten. Er komen dus geen windmolens op de Afsluitdijk.

Motie
“Het plan was om windmolens middenin het IJsselmeer te plaatsen, maar er was ook een motie waarin werd gesteld dat er eerst een onderzoek moest komen of er ook windmolens op de Afsluitdijk konden. De Provinciale Staten hebben de Gedeputeerde Staten gevraagd om dat te bepleiten bij minister Henk Kamp van Economische Zaken, maar uiteindelijk gaan de Gedeputeerden Staten daar niet over, ze kunnen het alleen bepleiten”, vertelt Arendz. Het is namelijk zo dat het Rijk beslist over windmolenparken groter dan 100 megawatt, de Provincie beslist over windmolenparken groter dan 5 megawatt en kleiner dan 100 megawatt en de gemeente beslist over windmolenparken kleiner dan 5 megawatt.

Niet door
“In de tussentijd heeft de minister gezegd: ‘Nee, we gaan niet voor de Afsluitdijk’. Hij wilde ook geen onderzoek doen, want een keuze voor de Afsluitdijk als windmolenlocatie zou voor twee jaar vertraging zorgen”, aldus Arendz. Het windmolencluster middenin het IJsselmeer was al in procedure en als dat zou worden veranderd naar een windmolenpark op de Afsluitdijk, dan zou je weer van voor af aan moeten beginnen. “Er moeten allerlei dingen worden onderzocht, over bijvoorbeeld vogels, over andere milieugevolgen en over scheepsvaart. Dat kost heel veel tijd. Dan wordt waarschijnlijk de deadline van 6000 megawatt aan windenergie in Nederland in 2020 niet gehaald”, legt Arendz uit.

Halve Afsluitdijk met windmolens
“Als er wel was gekozen voor windmolens op de Afsluitdijk, dan zouden die op de Friese helft van de Afsluitdijk komen te staan. Dan krijg je dus een soort van halve Afsluitdijk met windmolens. Omdat Noord-Holland niet heeft gekozen voor een windmolenpark op de Afsluitdijk, was ook het advies van de Gedeputeerden Staten om dat niet te doen. Het is mooier om windmolens in een lijn door te trekken”, aldus Arendz. Het enige wat nog kan gebeuren, is dat minister Kamp wordt teruggefloten door de Tweede Kamer, omdat hij niet zorgvuldig heeft gehandeld of een verkeerde beslissing heeft genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *