“Je getunede auto weerspiegelt je persoonlijkheid”

De film Need For Speed kwam twee maanden geleden uit en van The Fast And The Furious zijn ondertussen al 6 films verschenen en de zevende film is onderweg. In deze films spelen getunede auto’s een grote rol. Nederland kent ook auto tuners. Oktay Oner is 24 jaar, woont in Heerenveen en is in zijn vrije tijd uren bezig om zijn Peugeot 306 zo mooi mogelijk te maken en op te voeren. Sinds september 2013 heeft hij zijn eigen auto tuning team: Team Fast Lane. Oktay vertelt wat er allemaal komt kijken bij het auto tunen, wat de meerwaarde van een team is en wat hij er mee wil bereiken.

Waarom ben je begonnen met het tunen van auto’s?
“Ik ben begonnen met het tunen van auto’s toen vrienden van mij hun auto anders wilden maken dan die van de rest. Ik was toen 16. We begonnen met lampjes, lichtjes en toeters en bellen. Het is eigenlijk allemaal echt begonnen nadat we de films van The Fast And The Furious hadden gezien. Daarna hadden we zoiets van: dat willen wij ook.”

In september 2013 richtte je je eigen auto tune team op, hoe is dat tot stand gekomen?
“Wij gingen altijd met een clubje naar meetings toe. Op een gegeven moment kwam een maatje van mij, Jos, met het idee om met zijn tweeën of drieën een team op te richten. Ik had eerst zo mijn twijfels, want in mijn eerste team ging het niet zo lekker, maar ik wilde toch eigenlijk wel weer in een team. Ik kende er alleen de juiste mensen niet voor. De tuning community is namelijk best een apart wereldje. Ik wist dat er een jongen was in Wolvega die erg bekend is in de tuning community, Wilco. Hij kent veel mensen, hij weet waar de meetings zijn en hij organiseert ook meetings. Toen hebben Jos en ik gezegd: als wij met zijn tweeën willen beginnen, doen we het op een voorwaarde: dat Wilco er bij komt. We hebben met hem overlegd en hij had zelf ook al een idee om een team te beginnen, alleen hij miste de jongens met auto’s. Dus zo hebben we elkaar toen aangevuld en hebben we een team opgericht.”

Je zei net: het is best een apart wereldje, de tuning community, waarom?
“Het is echt zo dat je pas respect terug krijgt als je het geeft. En als je een beetje asociaal aan komt rijden bij meetings, dan word je al scheef aangekeken en heb je denk ik zelf ook al het idee van ‘ik ga weer weg hier, want het is niks voor mij’. Maar als je laat zien van: dit is niet mijn smaak auto wat je hebt, maar ik weet hoeveel tijd je er in hebt gestoken, waar je problemen zijn geweest en je praat er over dan vormt dat gewoon een band. Dat is in de hele tuning community zo.”

Hoe groot is jullie team nu?
“Ons team bestaat uit de drie oprichters, Jos, Wilco en ik en momenteel tellen we nog 22 leden erbij. We kunnen altijd groter worden, ook kleiner. Een aantal leden hebben we uit ons team gezet. We hebben gewoon bepaalde regels en voldoe je daar niet aan, dan krijg je eerst een waarschuwing, maar doe je het weer, dan is het jammer en lig je er uit.”

Wat voor regels?
“De raambandsticker is een vereiste, Team Fast Lane moet op je voorruit staan. Verder moet je mee willen en kunnen naar meetings. Kijk dat je er een paar niet bij kunt wonen dat kan. Iedereen heeft wel eens wat, maar als jij de eerste meeting meegaat en tien/vijftien meetings daarna kom je alsnog niet, dan heeft het voor ons geen nut dat je bij ons in het team zit. We houden ook niet van afzeggingen. Als je toezegt dat je komt, dan kom je ook en meld je je niet een kwartier van te voren af. Verder kijken we ook of iemand past in ons team. We willen niet dat er ruzie ontstaat in het team, want dan valt je team zo uit elkaar.”

Wat is nou de meerwaarde van een team?
“De gezelligheid. Dat je een team bent, een groep vrienden die met z’n allen gekkigheden doet, naar meetings gaat, barbecues organiseert en naar films gaat. Zo waren we bijvoorbeeld aanwezig tijdens de première van de nieuwste film van Need For Speed in Heerenveen. De bioscoop in Heerenveen benaderde ons of wij mee wilden doen. Dat komt vervolgens ook op de Facebookpagina van de bioscoop en die van onszelf, dat gaan mensen leuk vinden en sommigen hebben dan zoiets van: ik heb ook een auto, ik wil ook wel bij een team.”

Hoe zijn jullie bij de naam ‘Fast Lane’ gekomen?
“Dat heeft twee weken geduurd. We wilden een goede naam, eentje die strak, niet te moeilijk, niet te kort, niet te lang is en een naam die iets met een auto te maken heeft. Op een gegeven moment kwamen we met namen als ‘pakje boter’, het ging helemaal nergens meer over. Toen kwam op een dag Fast Lane voorbij. Ik las dat en ik dacht, ik weet het nog niet zo goed. Jos en Wilco vonden dat dit hem maar moest worden en dan begin je te denken, Fast Lane, Fast Lane, klinkt best leuk. En zo heb je dan Team Fast Lane.”

Hoeveel geld ben je kwijt aan je auto tune hobby?
“Er zijn jongens die een auto van 2000 euro aanschaffen en dan zo’n 40.000 euro in het tunen steken. Zo ver zit ik niet. Ik zit denk ik rond de 6000 euro. Dan heb ik de auto nog niet gekocht.”

Wat je allemaal doet met het auto tunen, mag dat allemaal?
“Er is een grens tussen wat mag van de RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, en wat mag van de politie. Tijdens een Apk kijken de monteurs naar de totale staat van de auto. Ze kijken of je auto niet te veel roest heeft, of de banden nog goed zijn of er geen vloeistoffen uit je auto lekken enzovoort. Bij een spoiler die iets uitsteekt, kijken ze of hij goed vast zit, is dat zo, dan keuren ze hem goed. Alleen als de politie je daarna aanhoudt en die zegt het mag niet, dan heb je gewoon een bekeuring van 230 euro en moet de spoiler er af. Er is dus een verschil tussen wat mag van de RDW en wat mag van de politie. De politie oordeelt op veiligheid en de Apk-keurders over of iets goed vast zit en of iets het doet.”

 

En jij, is alles bij jou legaal?
“Nou, de uitlaat van mijn auto mag eigenlijk niet. Die maakt te veel herrie. Een Apk-keurder kijkt daar niet naar. De politie wel en die kan zeggen dat je over twee weken bij de RDW moet komen om je auto opnieuw te laten keuren of de politie vordert je kentekenpapieren in en dan moet je eerst je uitlaat fixen voordat je je papieren terugkrijgt. Ik ben eigenlijk wel bang om aangehouden te worden, maar het geluid van mijn uitlaat klinkt zo mooi. Daarom wil ik het risico wel nemen.”

Zijn er eigenlijk trends op het gebied van auto tunen?
“Nee, die zijn er eigenlijk niet. Het verschilt per persoon. Het is echt je persoonlijke auto. Je auto weerspiegelt je persoonlijkheid een beetje. Waarom koop jij roze kaftpapier, omdat jij dat leuk vindt. Zie jouw auto als jouw kaftpapier. Wat jij mooi vindt dat doe je.”

Is auto tunen alleen iets voor mannen of zijn er ook vrouwen aanwezig in de tuning community?
“Er zijn ook vrouwen die auto’s tunen. In ons team zit een vrouw, zij heeft een roze Honda. Ik ken nog wel een paar vrouwen, maar niet echt veel. Het zijn voornamelijk mannen.”

Wil je hier later je beroep van maken?
“Ik wil het combineren met mijn studie, ik studeer informatica. Mijn studie houdt in dat ik computers leer te programmeren. Simpel gezegd: ik geef computers de opdracht om dit te doen als een waarde 0 is en dat te doen als een waarde 1 is. Dit wil ik gaan toepassen bij het auto tunen, want bij auto’s heb je ook constant te maken met waardes. Zo wil ik een auto zo tunen dat het licht van de auto aangaat als het donkerder wordt buiten. Nieuwe auto’s kunnen dat al. Maar bijvoorbeeld de auto van Jos, heeft geen computer die iets aanstuurt. Bij zijn auto wordt alles mechanisch geregeld. Mijn buurman heeft een veel nieuwere auto, als je daar de turbodruk of het aantal pk’s wilt verhogen, dan hang je de boordcomputer van de auto aan de computer, verander je wat waardes en je hebt twintig pk erbij. Er zijn echt heel veel mogelijkheden in auto tunen met computers en dat vind ik erg gaaf.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.