Geen enkel museum was veilig voor De Museumbende

Onder het mom van: ‘Schrijf eens een blog over een televisieprogramma’, schreef ik jaren terug drie blogs over drie verschillende televisieprogramma’s. Hieronder de derde. 

Een programma dat ik vroeger graag keek, was De Museumbende. Het programma werd gepresenteerd door Sipke-Jan Bousema en later nam Ewout Genemans het van hem over. De eerste aflevering werd al weer 11 jaar geleden uitgezonden, namelijk in 2002. In 2009 was de laatste aflevering te zien.

In elke aflevering ging Sipke-Jan en later Ewout, met een groepje kinderen, de bendeleden, in het geheim een museum testen. Niemand mocht weten dat zij van De Museumbende waren en dat ze het museum aan het beoordelen waren. Aan het eind van de aflevering werden er sterren uitgereikt, minimaal 1 en maximaal 5. Dan moesten de bendeleden vervolgens ook nog stiekem het bordje met het aantal sterren op het museum plakken zonder betrap te worden.

Mijn naïeve ik geloofde in het begin ook echt dat het museum niet op de hoogte was van het bestaan van De Museumbende. Om niet herkend te worden, verzon De Museumbende elke keer een smoes en was Sipke of Ewout vermomd. Ik dacht serieus dat het museum daar in trapte. Later kreeg ik door dat het nep was en dat het museum natuurlijk op de hoogte was dat er een televisieprogramma werd gedraaid. Maar hé, ik was negen toen het programma begon en het programma ‘werkte’ wel. Ik had niet door dat het nep was.

Naast dat er drama in zat, was De Museumbende ook leerzaam en handig. Doordat De Museumbende elke aflevering een museum beoordeelde, kon je bij je zelf nagaan of je het met ze eens was en of je er zelf ook een keer heen zou willen. Zo ben ik naar aanleiding van een aflevering naar het wetenschapsmuseum Nemo geweest in Amsterdam.

De Museumbende was vroeger een van mijn lievelingsprogramma’s. Soms dan zie ik nog wel eens een beoordeling van de Museumbende bij een museum hangen en dan denk ik altijd weer aan het programma terug. Ik wou dat ik zelf een keer mee had mogen doen als bendelid. Dan had ik: deel uit kunnen maken van weer een leuk bedachte vermomming en smoes, een museum kunnen beoordelen en een van de leukste bijbaantjes van Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.