Anders kijken

Wat ik sinds kort heb ontdekt of eigenlijk herontdekt heb, is hoe fijn ik het vind om gewoon ‘lekker’ foto’s te maken. Ik deed het altijd al als ik op vakantie was of naar een concert of iets dergelijks ging, maar nooit als hoofddoel. Het was altijd bijzaak.

Nu trek ik er regelmatig op uit met als doel: foto’s maken. Bij voorkeur in een mooie natuurlijke omgeving. Als ik met fototoestel (gewoon een compactcamera op automatische stand ;)) op pad ben, dan merk ik dat ik op andere dingen ga letten. En anders naar dingen ga kijken.

Dit felgroene blaadje tussen de dorre blaadjes was ik anders zo voorbij gelopen.

Maar het zit hem niet alleen in de kleine dingen. Onderstaande boom is niet bepaald over het hoofd te zien en ook niet bijzonder. Maar wat het voor mij anders maakt, is dat deze grote boom heel alleen staat te staan in een veld waar wat kleinere boompjes omheen staan.

Ik heb ook gemerkt dat het bij het maken van foto’s van dieren, erg om geduld gaat. Helemaal bij vliegende dieren. Maar als je dan na een aantal mislukte foto’s, dé foto maakt, dan wordt je geduld meer dan beloond.

Ik vond insecten eerst nooit zoveel aan, vond ze irritant, maar ben ze toch anders gaan zien. Als je bijvoorbeeld naar de details van zo’n libellenvleugel kijkt, dan is dat eigenlijk gewoon een klein kunstwerkje.

En als iemand mij had verteld dat ik ooit twintig minuten lang waterjuffers zou gaan fotograferen, had ik diegene echt raar aangekeken. Maar ook dat zijn erg bijzondere beestjes. Bijna alienachtig. Niet dat ik ooit een alien heb gezien, maar toch.

En nog zo’n interessant beestje is de mestkever. Ik kwam hem tegen op een wandeling door het bos en heb een tijdje gefascineerd gekeken naar hoe hij een schapenkeutel aan het ontleden was en heb dat proberen vast te leggen. Zonder fototoestel was ik waarschijnlijk doorgelopen. Je gaat toch anders om je heen kijken met een fototoestel in je hand.

Het is niet zo dat ik per se alleen insecten fotografeer, soms stelen ze gewoon zelf de show.

Ik ben blij dat ik het fotograferen heb herontdekt. Men zegt weleens: ‘Je moet het gewoon doen’. En dat is ook zo. Ook al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben blij dat ik het heb gedaan en heb zin om nog meer foto’s te maken en de wereld anders te bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.