Een plastic bak vol gebeurtenissen

Mijn ouders gaan verhuizen en dus zijn appjes als ‘Mieke, mag dit weg?’, ‘Mieke, wil je dit houden?’ en ‘Kom je nog een paar dozen uitzoeken?’, wekelijkse kost.

Die dozen die ik ‘moet’ komen uitzoeken, zijn dozen gevuld met spullen van vroeger. Zo kwam ik al mijn Diddl-verzameling tegen, tekeningen die ik maakte in groep 2 (Teletubbies en paarden waren favoriete onderwerpen) en mijn oude Barbies en poppen.

De prijswinnende kleurplaat

Ik kwam ook een doos (of nou ja doos, plastic bak is het eigenlijk; voor het gemak even ‘doos’) tegen waarop stond ‘Mieke geboorteboek.’. Daarin vond ik schoentjes en sandaaltjes maat 21, de mooiste knutselwerkjes die kleuter Mieke maakte en zelfs een kleurplaat die ik kleurde toen ik 20 maanden (!) oud was en waarmee ik een vlag won voor op mijn (toekomstige) fiets! Ik denk de eerste prijs die ik veroverde in mijn leven.

Maar er was meer… Ik vond ook de Nederlandse Top 40 van week 33 1993. In de week dat ik geboren werd, stond What’s Up van de 4 Non Blondes op nummer 1 in die muzieklijst.

En wat er verder in de zomer van 1993 gebeurde? Een koolmees legde in Sneek 32 eieren in een nestkastje, twee mannen probeerden 400 kilo cocaïne Texel op te smokkelen (dat mislukte), de Heerenveense brandweer redde twee kinderen uit een lift, Verstappen (senior) wilde naar de Formule 1 en de Jeep Wrangler Soft Top was te koop voor 52.305 gulden.

Het auto- en motoraanbod in 1993

Plakboeken vol nieuwsberichten en auto-advertenties uit 1993. Het werk van mijn vader. Zijn reden: ‘Dat je op je 26e nog een keer kan kijken wat er gebeurde in het jaar van je geboorte.’

Mijn vader heeft fanatiek ingeplakt. Hij bewaarde ook de bonnetjes van de rol beschuit en roze muisjes die hij kocht om te vieren dat ik geboren ben, plakte de tv-gids van 18 augustus op (ik ben 00.30 uur geboren, toen was Oprah Winfrey met haar talkshow op tv) en bewaarde de supermarktaanbiedingen van die week.

Je zou dit nu ook allemaal online op kunnen zoeken, maar doe je dat ook? Misschien een enkele keer als je voor de grap googelt wie er allemaal op dezelfde dag als jij geboren zijn (Patrick – acteur uit een van mijn lievelingsfilms – Swayze o.a.) en je zo in andere informatie rolt.

Maar hoe leuk is het om terug te lezen dat in het jaar dat jij geboren bent, er olifanten door het centrum van Leeuwarden paradeerden en er een bruidspaar een week te vroeg bij het gemeentehuis in Oosterwolde verscheen. En dat je dit gebundeld hebt in plakboeken en verzameld hebt in één doos die zo voor het grijpen ligt. Niet dat ik dit elke dag doorlees, maar het is heel gemakkelijk om op een druilerige middag er even door heen te bladeren.

De ‘Mieke geboorteboek.’-doos, staat nu in mijn huis. Weggooien kan ik die doos absoluut niet. Het zijn de eerste weken/jaren van mijn leven. Herinneringen die ik niet bewust heb meegemaakt en gebeurtenissen waar ik niet bewust bij was.

Zo’n doos is een leuke manier om dingen over het begin van je leven te weten te komen; hoe de wereld er toen uitzag en om erachter te komen wat de jongste versie van jezelf allemaal uitspookte en leuk vond om te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.