Eilandleven; Krypton vs. Vlieland

‘Ik hoor een cadeautje.’ Nooit gedacht dat ik met die zin een blog zou beginnen. In Animal Crossing hoor je ze eerder vliegen, dan dat je ze ziet vliegen. Cadeautjes dan in dit geval. Aan een ballon. In het spel voor de Nintendo Switch kan je ze met een katapult uit de lucht schieten. Onlangs was ik op een ‘echt’ eiland; Vlieland. Daar vliegen helaas geen cadeautjes door de lucht, maar ik vond wel andere overeenkomsten met het virtuele eilandleven.

Voor wie het niet kent (dat kan, ook al is het één van de populairste spellen van de afgelopen maanden): Animal Crossing New Horizons is een spel waarin je je eigen eiland kan opbouwen. Je begint met een kaal eiland waar alleen jouw tent, die van twee andere bewoners (in mijn geval een kat en een hond) en een ‘Resident Services’ op te vinden zijn. Je kan vissen, insecten vangen, maar ook bloemen kweken en bomen planten.

Na je tent, volgt al snel je eerste huis op het eiland.

Hoe langer je het spel speelt, hoe meer je de regie over je eigen eiland krijgt en je eiland kan maken zoals jij dat wilt. Er komen meer ‘villagers’ op je eiland wonen (bij mij nu onder andere een geit, leeuw en neushoorn), je krijgt er twee winkels bij en een museum. De naam van je eiland mag je ook zelf bedenken, ik doopte het tot Krypton (dat verraadt misschien ook een beetje het thema van mijn eiland) en componeerde een fancy eilandtune.

Vlieland

Animal Crossing heeft voor mij de eerste maanden van de coronacrisis een stuk aangenamer gemaakt. Dat is ook wel te zien aan het aantal gespendeerde uren aan het spel, de 300 komt in de buurt… Omdat er weer meer mocht, werd het ook mogelijk om weer eens naar een echt eiland te gaan. De V uit TVTAS was de gelukkige.

Toen ik bijna 2 was, was ik voor het eerst op Vlieland, maar daar kan ik me niks van herinneren. In Animal Crossing vervoer je jezelf per watervliegtuig naar andere eilanden, hier in Nederland is daar een veerboot voor. Na zo’n anderhalf uur, meer je aan en komt de frisse zeelucht je tegemoet. Mijn eerste échte herinnering van Vlieland.

Drie dagen lang heb ik lekker gewandeld, gegeten en gefietst op en over het eiland. De zeewind door je haren, de geur van het bos en het fietsen over slingerweggetjes door de duinen, zijn wel eilandaspecten waar Krypton nooit aan kan tippen.

Maar wat zijn dan overeenkomsten? Dennenappels bijvoorbeeld. Nu de herfst is aangebroken op Krypton, schud je die zo uit de boom. En ook op Vlieland waren de dennenappels in groten getale aanwezig. Zowel op de grond als in de boom (iets wat mij nooit is opgevallen, dennenappels hangend in de boom, ik zag ze altijd alleen liggend op de grond, maar wat voor anderen doodnormaal was).

Een andere overeenkomst zijn de schelpen. Op Krypton loop ik vaak over het strand op zoek naar schelpen. En dat deed ik op Vlieland ook. Ik vond geen ‘giant clams’ of ‘cowries’, maar wel ander moois.

Animal Crossing is voor mij echt een goed tijdverdrijf geweest de afgelopen tijd. En ik speel het nog steeds, maar niet meer zoveel als eerst. Het spel is rustgevend, er zit geen haast bij en het is ook weleens leerzaam.

Over alle vissen en insecten die je vangt, kan je bij museumeigenaar Blathers informatie vragen. Het zijn namelijk dieren die in het ‘echt’ ook voorkomen. Ik ken iemand die door Animal Crossing weet dat een tonijn een grote vis is. Moet je nagaan hoelang het anders had kunnen duren voordat hij erachter was gekomen dat je die vis niet eventjes in een vissenkom stopt.

Heeft mijn bezoekje aan Vlieland mij inspiratie opgeleverd voor mijn eigen virtuele eiland? Nee, niet per se. Wel zou het me tof lijken als er ook meeuwen over mijn eiland vliegen, er fazanten op Krypton rondlopen en ik samen met mijn villagers mijn eigen eilandbier kan brouwen. Wie weet, bij een volgende update (en dat rijmt).

Zonsondergang op Vlieland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.